Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut raskausajan ja synnytyksen jälkeisen ajan hyvinvoinnin tukemiseen. Suomen äitiysfysioterapeutit ry ylläpitää listaa äitiysfysioterapian ammattilaisista (www.aitiysfysioterapia.fi/aitiysfysioterapeutit).

Äitiysfysioterapialla tuetaan äidin kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Raskaus ja synnytys altistavat lantion ja keskivartalon lihakset ja sidekudokset venymiselle, mikä voi ilmetä esimerkiksi suorien vatsalihasten erkaumana. Erkauma heikentää vatsanseinämän normaalia toimintaa ja sillä on yhteys alaselän ja lantion alueen kiputiloihin sekä lantionpohjan toimintahäiriöihin kuten virtsankarkailuun. Äitiysfysioterapian tavoitteena on auttaa äitejä palautumaan synnytyksestä, vahvistamaan lantionpohjan ja keskivartalon lihaksia sekä löytää sopivat liikuntamuodot.

Äitiysfysioterapia voi sisältää esimerkiksi:

  • ohjausta raskausajan liikuntaan ja harjoitteluun
  • ohjausta synnytyksestä palautumiseen ja liikunnan aloittamiseen synnytyksen jälkeen
  • kivunhoitoa ja ennaltaehkäisyä
  • kuntoutusta suorien vatsalihasten erkaumaan
  • lantionpohjan toimintahäiriöiden hoitoa
  • ergonomiaohjausta vauva-arkeen
  • arpikudoksen käsittelyä (sektio ja episiotomia)

Jotta fysioterapiasta olisi sinulle eniten hyötyä, kannattaa ensimmäisen käynnin jälkeen varata ainakin yksi kontrolliaika. Fysioterapiajakson pituus on yksilöllinen, mutta usein jo kolmen fysioterapiakäynnin aikana voidaan havaita selkeää edistymistä.

Advertisement