Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohja on tärkeä osa kehon tukirakennetta. Se kannattelee lantion elimiä ja vaikuttaa ryhtiin. Lantionpohjan toimintahäiriöitä ovat: virtsankarkailu, ulosteen- ja ilmankarkailu, virtsaamis- ja ulostamisvaikeus, laskeumat ja yhdyntäkivut.

Lantionpohjan toimintahäiriöistä voivat kärsiä sekä miehet että naiset. Naisilla vaivaa esiintyy yleisemmin, sillä raskaus, synnytys, hormonaaliset muutokset ja vaihdevuodet vaikuttavat naisten lantionpohjan optimaaliseen toimintaan.

Lantionpohjan lihasten toimintaa arvioidaan fysioterapiassa alkuhaastattelun, erilaisten testien ja manuaalisen palpaation avulla.

Lantionpohjan toimintaan vaikuttaa keskeisesti ryhti ja hengitys sekä lantion alueen ja keskivartalon hallinta. Lantionpohjan fysioterapiassa asiakas nähdään kokonaisuutena ja hoitosuunnitelma laaditaan yksilöllisesti.

Ohjattu harjoittelu auttaa lantionpohjan lihasten tunnistamisessa. Lantionpohjan lihasten harjoittelusta hyötyvät kaikenikäiset naiset ja miehet.