Purentalihasten hieronta

Puren­ta­li­hasten ­hie­ronta auttaa rentout­ta­maan ja hoita­maan nars­kut­telun ja hampaiden yhteen­pu­re­misen kipeyt­tämiä lihaksia kasvojen, pään ja hartia­seudun alueella. Hoito vähentää oireita ja kipuja. Voit hyötyä purentalihasten hieronnasta, mikäli sinulla on

  • kipua leukanivelissä, leukanivelten naksumista, lukkiutumista tai vaikeutta avata suuta
  • purenta-arkuutta, taipumusta narskutteluun tai kielen jännittämiseen
  • hampaiden painaumat (”piparkakkureunat”) kielessä tai poskissa
  • nielemisvaikeuksia tai palantunne kurkussa
  • korvakipua tai tinnitusta
  • pään- tai niska-hartia-alueen särkyä, migreeni
  • huimausta tai tasapainovaikeuksia
  • stressiä
  • purentakiskot (Ne estävät hampaiden kulumista, mutta eivät rentouta purentalihaksia).

Purentalihasten hieronta tehdään aina mahdollisimman lempeästi. Hoidon aikana käsitellään erityisesti niska- ja hartiaseudun, rintakehän, pään, kaulan ja kasvojen alueen lihakset, joita käydään läpi erilaisten hierontaotteiden sekä faskia- ja nivelkäsittelyiden avulla. Hoidon aikana kiinnitetään huomiota myös asiakkaan ryhtiin ja hengitystapaan. Saat myös ohjeet kotiharjoitteluun, joiden avulla voit omatoimisesti ylläpitää purentalihasten rentoutta. Hoitosuunnitelma tehdään aina yhdessä asiakkaan kanssa.

Faskiat eli sidekudoskalvot ympäröivät lihaksia ja muita kudoksia yhdistäen eri kehonosat toisiinsa. Ne muodostavat kehossa toiminnallisia sidekudosketjuja. Mikäli jossain kohtaa ketjua liike on rajoittunut, se voi vaikuttaa koko ketjun toimintaan. Faskiaketjun etulinja kulkee lantionpohjasta vatsan ja rintakehän kautta leuan alueelle. Niinpä toimintahäiriö lantionpohjan alueella voi aiheuttaa ongelmia purentaan ja toisinpäin; kireillä kasvojen ja niskan lihaksilla voidaan ylläpitää kireyttä lantion alueella.

Purentalihaksia hoidettaessa on tärkeää tarkastella kokonaisuutta. Esimerkiksi pään, kasvojen tai niskan alueelle sattunut tapaturma (kaatuminen, isku, autokolari tms.) voi myöhemmin aiheuttaa epätasapainoa purentalihaksiin. Myös stressaava elämäntilanne saattaa näkyä purentalihasten kireytenä. Jos huomaat pitäväsi hampaita aina yhdessä, aiheutat purentalihaksille jo kovan jännityksen. Välttääksesi turhan jännityksen pidä hampaat erillään toisistaan ja kielesi rentona. Stressitilanteessa myös oikeanlainen hengitys on tärkeää. Palleahengityksen avulla voidaan rauhoittaa sympaattista hermostoa.

Advertisement